header banner
Default

Orçun Çak (Infor), een expat in Dubai, spreekt over een zakelijke rollercoaster vol kansen


Table of Contents

  Orçun Çakar (32) is sinds 2022 geland in het Midden-Oosten. Hij is woonachtig en voor Infor werkzaam in het mondaine Dubai. Alles is anders ten opzichte van Nederland. Zeker het zaken doen.  

  Uitdagend, leerzaam en inspirerend. Zo omschrijft Is Orçun Çakar zijn expat ervaring in Dubai. Zakendoen in het Midden-Oosten wijkt sterk af van de Nederlandse manier. In de golfstaten heb je veelal te maken met holdings en door families beheerde groepen van bedrijven. “Het begrijpen van de visie en prioriteiten van familie conglomeraten is het grootste verschil.”

  Hoe/waarom ben je in Dubai terechtgekomen en wanneer?

  “In 2022 ben ik naar Dubai verhuisd om als account executive bij te dragen aan de groei en de commerciële van activiteiten van Infor in de Golfstaten. Infor levert industrie-specifieke cloudsoftware en ontwikkelt volledige ERP-oplossingen voor essentiële zakelijke applicaties en diensten. Daarnaast ben  ik in 2016 ook al naar Barcelona verhuisd voor mijn werk voor Infor. Natuurlijk geeft dat een voordeel en kijk je bij de tweede keer anders naar een verhuizing. In Dubai is niet alleen het goede stabiele weer, de uitstekende culinaire scene, de nabijheid van tropische eilanden en de zakelijke groeimogelijkheden aantrekkelijk, maar ook de ambities en investeringen die de regering van de Verenigde Arabische Emiraten committeert aan vele zaken die het leven voor haar burgers vergemakkelijkt. Denk hierbij aan de infrastructuur, de vastgoedmarkt, de technologische ontwikkelingen en diverse wetenschappelijke onderwerpen, van kankerbestrijding tot de Emirates Space Mission. Ten slotte, door mijn eerdere ervaring met de expat community in Barcelona, weet ik hoe leerzaam en waardevol zo’n stap kan zijn.”

  Wat houdt je functie in en wat waren je eerste indrukken privé en zakelijk?

  “Als account executive ben ik dus verantwoordelijk voor alle business van Infor in de Golfstaten. De regio biedt enorm veel kansen voor bedrijven zoals Infor, want er is grote aandacht vanuit de overheid voor digitale transformatie en cloud technologie ten behoeve van diverse bedrijfsmatige digitaliseringsdoelen en om de economie meer diversiteit te geven. De investeringen zijn daarom ook ambitieus, zeer doelmatig en momenteel in een intens groeiende trend. Ik help bedrijven te innoveren met (industriële) automatisering binnen de belangrijke distributiesector.

  Daarbij bevestigen mijn eerste indrukken het investeringsklimaat dat ik voor ogen had. Het is uitdagend, leerzaam en inspirerend om met bedrijfsleiders en gevestigde families te werken aan innovatieve projecten die zowel een hoog rendement opleveren voor de bedrijven en een contributie leveren aan de maatschappij.”

  Hoe anders is het business doen daar in vergelijking met Nederland?

  In de golfstaten heb je veelal te maken met holdings en door families beheerde groepen van bedrijven. Dat is in tegensteling tot Nederland een belangrijk verschil. Daarnaast wordt in het Midden-Oosten veel meer aandacht besteed aan het ontmoeten en het verbinden van zakenrelaties en partners. Na twee jaar remote te hebben gewerkt in Nederland is het ontmoeten van zakelijke relaties niet alleen een aangenaam, maar ook een integraal onderdeel van zaken doen. Het begrijpen van de visie en prioriteiten van familie conglomeraten is het grootste verschil met de voor ons bekende Westerse, soms private-equity gefinancierde, manier van zaken doen. Dit zie ik daarom als een belangrijk leerproces en andersom kan het verfrissend zijn voor mijn zakelijke relaties.”

  Voorvallen (privé of zakelijk) die je zijn bijgebleven?

  “De kwaliteit van de horeca, het niveau van service en dienstverlening in alle dagelijkse zaken en het gemak van leven dat rust biedt in een hectische stad als Dubai heb ik als verrassend positief ervaren. Eerst kon ik het niet geloven, maar je kan het niet zo gek bedenken hoeveel apps en diensten er wel niet zijn die een vorm van service verlenen die wij in Nederland niet kennen.

  Klantenservice en het tevredenstellen van klanten is hier geen marketingtaal en faciliteiten zijn grotendeels 24/7 open, bereikbaar en enthousiast om je te helpen. Dat een winkel of dienst telefonisch momenteel niet bereikbaar is zul je hier nooit horen.”

  In hoeverre mis je NL en kom je nog eens terug?

  “Omdat mijn familie in Nederland woont, reis ik regelmatig terug om hen te zien en natuurlijk om belangrijke dagen samen door te brengen. Het wandelen door de Amsterdamse binnenstad mis ik weleens, maar de mogelijkheid om van mijn huis naar het strand te lopen voor een goede brunch met livemuziek verzacht het gemis enigszins. Uiteraard volg ik alle ontwikkelingen in Nederland.”

  Sources


  Article information

  Author: Katherine Johnson

  Last Updated: 1702879803

  Views: 780

  Rating: 4.4 / 5 (102 voted)

  Reviews: 99% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Katherine Johnson

  Birthday: 1943-11-17

  Address: 77452 Jacobs Parks Apt. 637, Lisaport, AL 43960

  Phone: +4583743053284783

  Job: Article Writer

  Hobby: Rowing, Juggling, Billiards, Traveling, Skateboarding, Cooking, Ice Skating

  Introduction: My name is Katherine Johnson, I am a capable, unguarded, expert, candid, rare, vibrant, Gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.